Dinkelsallad med tomater

 

Portioner: 2

Tid: 50 minuter

Ingredienser:

2 dl kokta helkorn av dinkel (bulgur är ett alternativ)

2 tomater

1 liten rödlök + lökblasten

ca 1 dl hackad persilja, helst bladpersilja

5-10 små, färska myntablad eller basilikablad

ev 100 g fetaost i tärningar

DRESSING:

2 msk olja

2 msk pressad citron eller lime

havssalt och peppar

Koka dinkelkornen i dubbla mängden buljong cirka 45 minuter. (Det är praktiskt att koka en liten större mängd för att ha i kylen och kunna använda direkt.) Skär tomaterna i skivor, strimla löken och lökblasten om du använder färsk lök. Lägg grönsaker, örtkryddor och dinkelkorn i en vid skål och häll över dressingen. Ännu matigare blir salladen med tärnad fetaost.

Variant med rotfrukter

Två kokta eller ugnsbakade rödbetor i klyftor och två morötter i stavar, strimlad rödlök och någon näve rucola blandas med kokta dinkelkorn och dressing som i receptet ovan. Även här är det gott att blanda i fetaost.