Dinkelkräm med kesella + äpplen

 

Ingredienser:

40 g dinkel-helkornsmjöl
1½ l mjölk
2 ägg
80 g socker
500 g kesella
2 msk grädde
2 st äpplen
1 msk vaniljsocker (kanel)
lite salt och rom/likör

- Mjöl, ägg och socker röres ner i mjölken, kokas en kort stund, låt kallna.
- Rör i kesellan och de finrivna äpplena
och resterande ingredienser.
- Vid behov ta mera mjölk och socker.
Serveras kallt.
(Recept ur "Den hälsosamma dinkeln", Hertzka/Vatheur)

 

 

 

 

Bärpaj med mannagryn

 

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Ingredienser:

100 g smör

1 dl mannagryn av dinkel

2 1/2 dl dinkelmjöl

1 1/4 dl socker

1 ägg

ca 1/2 liter färska eller frysta bär

ev 1 msk socker + 1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör med mannagryn, mjöl och socker. Blanda i ägget. Smörj en medelstor pajform och tryck ut degen i den. Fyll med bär efter tillgång och smak. Är bären frusna eller verkar safta sig kan man först blanda dem med socker och potatismjöl för att det inte ska bli rinnigt. Grädda pajen cirka 30 minuter. Pajen blir lite knaprig av mannagrynen. Glass eller vaniljsås är gott att äta till