Äppledinkelgröt

 

6 portioner

Tid: 35 minuter med tryckkokare , 1tim 25 min med vanlig gryta.

 

Ingredienser:

6 dl dinkel helkorn

12 dl vatten

1 kanelstång

 

3 stora äpplen

3 msk rårörsocker

1-2 msk honung

 

Skölj dinkelkornen i litermåttet du mäter upp i, rör runt med en sked så att eventuella skaldelar

flyter upp och häll av dem koka upp med en bit kanelstång,

förslut tryckkokaren och låt koka i 25 min (vanlig gryta ca.1 tim och 15 min).

Riv under tiden äpplena med skalet på med grova sidan på ett rivjärn.

Häll ner i en gryta tillsammans med sockret, rör runt och lägg på ett lock. Låt småputtra en stund

så äppelbitarna tappar spänsten. Låt dem sedan stå och svalna till dinkelkornen är kokta.

När dinlet är klart, tag upp kanelstången, blanda i äpplemoset och smaksätt med honung.

 

Severa med mjölk eller filmjölk.