Dinkelbröd

 

 

Portioner: ett ugnsplåtsstort bröd

Tid: 35 minuter

 

Ingredienser:

5 dl vatten

25 g jäst

1 msk olivolja

2 tsk havssalt

12-13 dl dinkelmjöl

2 dl hackad fryst avrunnen spenat valfria nötter

Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, havssalt, mjöl och spenat.

 

Arbeta degen smidig. Deg med dinkel kan vara lite kladdigare än vanlig vetedeg.

 

Smörj en långpanna eller en stor form med lite olivolja och häll över degen.

 

Garnera med nötter eller frön. Jäs i 25 minuter. Grädda i 175 grader i cirka 30-40 minuter.

 

Du kan alltid förbereda din deg kvällen innan. Plasta in bunken ordentligt så att degen inte smiter i väg i kylen.

 

Låt gärna degen jäsa en stund på morgonen och skjutsa sedan in den i ugnen.