Dinkelbröd med hela flingor

Portioner: 2 formbröd

Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:

FÖRDEG:

7 dl ljummet vatten

1/2 pkt jäst (25 g)

1 msk honung

2 1/2 dl dinkelflingor

5 dl dinkelmjöl

STEG 2:

1 msk havssalt

7-8 dl dinkelmjöl

Blanda ut jäst och honung med vattnet. Rör i dinkelflingor och mjöl. Låt jäsa i skålen, täck med handduk minst 45 minuter. Arbeta in resten av mjölet och salt. Degen som är ganska lös ska jäsa ytterligare 20 minuter i bunken. Smörj två avlånga brödformar och fyll dem till två tredjedelar med degen direkt från bunken. Strö över dinkelflingor och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödformarna mitt i ugnen och dra ner värmen till 200 grader. Grädda cirka 30 minuter. Om bröden känns mjuka i botten kan man grädda dem ytterligare tio minuter utan form.